21 decembrie: termen limită pentru consultarea publică din regiunile de frontieră

Cetăţenii din zona de frontieră şi organizaţiile interesate de cooperarea transfrontalieră din Uniunea Europeană sunt invitaţi să contribuie la consultarea publică privind depășirea obstacolelor din regiunile de frontieră.

Cei interesaţi pot participa prin completarea, până la 21 decembrie 2015, a chestionarului disponibil online.

Grupurile-ţintă vizate sunt: cetățenii din regiunile de frontieră (frontiere între statele membre ale UE și frontiere cu țări AELS/SEE); autorități naționale, regionale și locale; organisme interguvernamentale și neguvernamentale; instituții academice; societatea civilă și întreprinderile care desfășoară activități transfrontaliere.

Rezultatele consultării vor fi publicate on-line la începutul anului 2016. Ele vor fi utilizate pentru elaborarea unui studiu menit să descrie situația de fapt și să propună o serie de sugestii privind modalitățile prin care UE și partenerii săi ar putea contribui la înlăturarea obstacolelor.

  • 185 de milioane de persoane, peste o treime din cetățenii UE, locuiesc și lucrează în regiunile de frontieră ale Europei.
  • În perioada 2014-2020, peste 10 miliarde euro vor fi investite în cooperarea dintre regiuni, dintre care aproximativ 6,6 miliarde EUR vor fi direcționate către regiunile transfrontaliere.
  • Cel puțin jumătate dintre respondenții unui sondaj Eurobarometru (57%) identifică diferențele ca fiind o problemă de cooperare transfrontalieră.  (sursa: comunicat CE)

Context

Cooperarea teritorială europeană (programele Interreg) a contribuit semnificativ, în ultimii 25 de ani, la dezvoltarea zonelor de graniţă (transfrontaliere).

Cu toate acestea, există aspecte care frânează cooperarea transfrontalieră: greutăţi în găsirea unui loc de muncă, în accesul la servicii medicale, sistemul de taxare, recunoaşterea calificărilor, diferenţe culturale şi de limbajetc. Denumite generic „obstacole la frontieră” sau „obstacole trasfrontaliere”, aceste aspecte provin, în principal, din diferenţele legislative dintre ţările vecine, diferenţele dintre procedurile lor administrative, sau lipsa unei planificări teritoriale comune (vezi sondajul Comisiei Europene).

Reducerea acestor aspecet este posibilă, în primul rând, printr-o mai bună cunoaştere a lor. De aceea, Comisia Europeană, prin Direcția Generală Politică Regională și Urbană, a lansat în septembrie a.c. o consultare publică pentru a identifica obstacolele de acest fel și impactul lor asupra cetățenilor și firmelor din regiunile de frontieră.

Informaţii suplimentare

În perioada 1990-2015, timp de 25 de ani, politica de coeziune a Uniunii Europene a finanțat cooperarea transfrontalieră între regiuni de graniță din state vecine. Prin intermediul programelor Interreg, au fost finanţate proiecte de cooperare gestionate şi administrate în comun de partenerii din statele participante, în domenii ca: dezvoltare teritorială, dezvoltare urbană, transport, infrastructura de frontieră, IT, mediu, energie, educaţie, antreprenoriat, cultură, social, sănătate, cercetare-dezvoltare, resurse umane.

În perioada 2014-2020, noile programe Interreg vor continua să finanțeze activități de cooperare în domeniul cercetării, dezvoltării IMM-urilor, protecției mediului sau gestionării riscurilor din zonele de frontieră.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice gestionează, în perioada de programare 2014-20206 programe de cooperare transfrontalieră.

Comunicat de presa MDRAP

print